Wim Emmerik (1940-2015)

Hallo, mijn naam is Wim Emmerik. Vroeger heb ik in Amsterdam bij Algemene Taalwetenschap gewerkt. Ik gaf daar lessen in gebarentaal aan studenten. Bovendien werkte ik mee aan onderzoek naar gebarentaal. Later werd ik vanuit Nijmegen gevraagd om hier te komen werken aan een project over ‘prosodische domeinen’ in gebarentaal. Dat is te vergelijken met de intonatie bij gesproken taal. Gebarentaal heeft ook intonatie, niet in de stem, maar via de bewegingen van het hoofd en het bovenlichaam.
Het was een heel leuke tijd in Nijmegen. Daarna ben ik met pensioen gegaan. Het eerste jaar was dat leuk en lekker rustig. Maar ik miste wel iets. Nu ben ik weer terug in Nijmegen: als vrijwilliger help ik bij het onderzoek. Daar geniet ik van en ik blijf lekker fris in mijn hoofd. Niet elke dag, maar twee dagen per maand ben ik in Nijmegen en werk mee aan onderzoek naar het gebruik van de twee handen in NGT. We maken allemaal gebaren met de rechterhand, maar ook met de linkerhand. Wanneer gebeurt dat? Ik werk mee aan het onderzoek hiernaar, en wissel ideeën uit met andere onderzoekers.

Iets anders: ik houd van poëzie. Thuis in Friesland ben ik er maar een beetje mee bezig. In Nijmegen heb ik meer contact met andere dove medewerkers. Tijdens onderling gebabbel krijg ik dan inspiratie voor gedichten. Ook dat maakt het fijn om hier te zijn als vrijwilliger.